Välja rätt bilförsäkring

Av155cm.se

Välja rätt bilförsäkring

När det kommer till det här med bilförsäkring finns det en hel del saker att tänka på och om man inte haft bil innan är det inte helt lätt att ha koll. Här får du lite mer information kring att välja rätt bilförsäkring.

Måste man ha en bilförsäkring?

Ja, man måste faktiskt ha en bilförsäkring för att bilen ska få framföras på allmän väg. Det allra minsta man måste ha är en trafikförsäkring. En sådan försäkring täcker inga skador på den egna bilen, men däremot skador på andras bilar, djur, föremål eller personskador. Om man inte har en bilförsäkring får bilen bara köras till besiktning, till förvaring eller till verkstad.

Anpassa försäkringen

Det finns individbaserade försäkringar som är bättre anpassade till just den individ som tecknar försäkringen. Det gäller även för bilförsäkringar. I dag kan man till exempel teckna en försäkring där man bara betalar för det man kör. Man kan också lägga till olika saker som självriskeliminering vid viltskador, bärgning och en hel del annat. Varje tillägg kostar extra, men det kan hjälpa när något väl sker.

Får någon annan stå på försäkringen?

Generellt sett är det så att den som kör bilen ska stå på försäkringen. Man får till exempel inte stå på försäkringen till en bil som huvudsakligen används av ett barn som inte bor hemma. Bor barnet hemma är det en annan sak. Om man däremot då och då lånar någon annans bil behöver försäkringen självklart inte skrivas över.

Olika typer av bilförsäkring

Bilförsäkringar kan vara av typen trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring. En helförsäkring ger det allra bästa skyddet, och det är i regel ett krav att man har en sådan om man leasar en bil.

Om författaren

155cm.se