Vad kostar det att ha bil?

Av155cm.se

Vad kostar det att ha bil?

Att ha bil är absolut inte gratis och om man inte åker så mycket kan det rent av bli billigare att skaffa sig ett rabattkort inom kollektivtrafiken. Men att ha en egen bil är oerhört smidigt. Hur höga kostnader kan man egentligen räkna med när det gäller bilägandet?

Vilka tjänster måste du ha?

När du ska räkna på kostnaden behöver du titta på vilka tjänster du egentligen behöver. Måste du betala för bärgningsförsäkring, behöver du garage eller finns det billigare parkering? Krävs det en fullt täckande försäkring eller kan man minska tilläggen? Några saker kommer man dock inte undan. Utgiften för besiktning är till exempel en sådan. Alla bilar, utom veteranbilar måste alltid besiktigas.

Om bilskatten inte betalas

Bilskatten är även det en avgift som ska betalas. Den kan vara ganska hög och ligger sällan under ett par tusenlappar. Bilskatt är en utgift man inte kan få uppskov med. Om den inte är betalad på förfallodagen får bilen automatiskt körförbud till dess att skatten är betalad. Har man en bil vars skatt ligger på över en viss summa kan den delas upp på tre betalningstillfällen per år. Dock ska skatten fortfarande betalas.

Kan man minska kostnaderna?

När det gäller bilar kan man ibland minska kostnaderna en del. Så är till exempel fallet när det kommer till försäkringen. Kanske kan man ta bort en del tillägg, eller gå från en helförsäkring till en trafikförsäkring? Man kan också köra mindre med bilen för att på så sätt slippa höga drivmedelskostnader. Det kan också löna sig att köpa billigare reservdelar och lära sig att reparera bilen på egen hand. Att lämna in en bil är dyrt och verkstäder tar ut extra kostnader för bildelar och arbete.

Har man alltid rätt att ha bil?

Det finns inget som säger att man har rätt att ha en bil. Om man har utmätning eller lever på försörjningsstöd kan det dock vara orimligt att bilen tas ifrån en. Så kan vara fallet om man behöver bilen till sitt arbete, eller om man bor på en ort där kollektivtrafik saknas. Man får dock inte ha en allt för dyr bil, utan bilen ska ha ett så pass lågt värde att det inte är lönt att till exempel utmäta den.

Om författaren

155cm.se