Att ta körkort

Av155cm.se

Att ta körkort

För att man ska få köra bil i Sverige krävs det att man har ett körkort. För vanliga personbilar måste man som lägst ha ett B-körkort för att få framföra dem i trafik. Inne på en bana och inom till exempel folkrace är körkort inget tvång.

Var får man veta om någon har körkort?

Hos Transportstyrelsen kan man få reda på om en viss person har ett körkort. Det kan till exempel vara bra om man ska låta någon annan låna en bil, eller om man misstänker att någon förlorat sitt körkort men trots allt kör bil.

Hur tar man körkort?

För att få ett körkort måste man gå igenom både ett praktiskt och ett teoretiskt prov. I proven ska man visa att man har alla de kunskaper som krävs för att framföra ett fordon på ett säkert sätt. Man ska också kunna eco-driving, ha koll på lagarna och alla de skyltar som gäller.

Utöka sina behörigheter

Om man vill utöka sina behörigheter för att till exempel få köra tungt släp, buss eller motorcykel måste man göra nya prov för att visa att även de fordonen kan framföras säkert. Om man tar B96-körkort direkt görs dock bara en uppkörning, då med släp direkt.

Om författaren

155cm.se