Köpa sin första bil

Av155cm.se

Köpa sin första bil

När man ska köpa bil finns det mycket att hålla koll på och om det är ens första bil man ska köpa blir det genast än jobbigare. Kanske har man inte alls koll på bilar, och då är det lätt att bli lurad. En bil är inte billig att köpa och för att köpet ska bli lyckat är det klokt att läsa på. Här får du några tips.

Köpa nytt eller begagnat?

Det allra första man behöver ha koll på är om man ska köpa bilen ny eller begagnad. En ny bil är betydligt dyrare men å andra sidan har man i regel garanti på den och dessutom kan man komma undan med billigare bilskatt om bilen är en miljöbil. Har man inte en så stor budget, och om man inte kan eller vill ta lån är en begagnad bil ett bättre val.

Ta med någon som kan saken

När man ska köpa bil är det alltid bra att ta med sig någon som kan bilar. Särskilt bra är det om man ska köpa en begagnad bil. Kunniga personer kan lätt höra om bilen låter konstigt, se om det finns rost på olämpliga ställen, eller om priset är allt för orimligt. Det är också betydligt lättare att få ner priset på bilen om det faktiskt är någon med som kan tala för sin sak. Man minskar helt enkelt risken att köpa en total skrotbil genom att ta med sig en mer kunnig person.

Besiktiga bilen

När man köper sin första bil bör man alltid besiktiga den, även om det inte är så länge sedan den tidigare ägaren gjort det. Mycket kan hända med en bil på bara några veckor. Om bilen inte finns så långt från en besiktningsstation kan man fråga ägaren om det är okej att man åker dit och besiktigar den redan innan köpet är klart. Om det visar sig att det är många fel på bilen kanske det inte är något att satsa på trots allt.

Hitta rätt modell

När man ska köpa en bil bör man också fundera över vilken bilmodell man vill ha. En kombi är bra om man ska lasta mycket, men den kan dra onödigt mycket bränsle och vara klumpig att köra. Om man inte ska lasta rejäla eller stora saker kanske det räcker med en sedan.

Tänk över vad du vill ha

Det är också klokt att fundera över vad för saker man vill ha på bilen. Önskar man en dragkrok, vill man ha regnsensorer eller farthållare? Ju fler tillbehör eller saker man vill ha som inte tillhör standarden, desto dyrare blir ofta bilen. Ibland kan det vara så att man helt enkelt inte får allt man vill ha i den prisklass man har råd med.

Om författaren

155cm.se