Köra lastbil eller budtransporter

Av155cm.se

Köra lastbil eller budtransporter

Ett av de kanske allra vanligaste yrkena inom bil och trafik är att köra bud eller lastbil. Budtransporter används för transport av brev, paket och pallar, medan lastbilar kör större leveranser och mer otympliga saker. Men hur är det att arbeta inom de här områdena?

Vad krävs för att få köra lastbil?

Det krävs en hel del för att man ska få köra lastbil inom yrkesmässig verksamhet. Man ska bland annat ha yrkesförarkompetens och rätt körkort. Man kan läsa mer hos Trafikverket om körkortsbehörigheter för att veta om man alls får köra en lastbil. Man ska dessutom vara lämplig för arbetet och gå igenom läkarundersökningar.

Köra budtransport

Som bud kör man i regel personbil eller minibuss. Det krävs i regel inte mer än B-körkort för att få köra fordonen och YKB är inget krav. Dock ska man vara noggrann och stresstålig.

Jobbet som lastbilschaufför

När man arbetar som lastbilschaufför kan man antingen köra kortare turer längs hemorten. Man kan också köra längre sträckor där man även övernattar i lastbilshytten. Det är inte ovanligt att turerna kan sträcka sig även utomlands. Jobbet kan vara lite ensamt men många trivs med att kunna styra sin tid på egen hand.

Om författaren

155cm.se